Suç Üstlenme Suçu
- Mehmet Berke Eryılmaz
- 14 Kas 2021
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 23 Oca 2023
Türk Ceza Kanunu’nun 270. maddesinde tanımlanan “suç üstlenme” suçu; “Yetkili makamlara, gerçeğe aykırı olarak, suçu işlediğini veya suça katıldığını bildiren kimseye iki yıla kadar hapis cezası verilir.” şeklinde tanımlanmıştır.
Kanun metninde daha az cezayı gerektiren bir nitelikli hal olarak; “Bu suçun üstsoy, altsoy, eş veya kardeşi cezadan kurtarmak amacıyla işlenmesi halinde; verilecek cezanın dörtte üçü indirilebileceği gibi tamamen de kaldırılabilir.” hükmü bulunmaktadır.
Suç üstlenme suçu kısaca kolluk görevlilerini yanlış yönlendirmek amacıyla ortada bulunan bir suçun, fail dışında bir kimse tarafından üstlenilmesidir. Genellikle kişilerin yakınlarını korumak için bu yola başvurduğu görülse de suç üstlenmek TCK’da tanımlanan ayrı bir suçtur.
Ancak yine de maddenin ikinci cümlesinde, suçun uygulamada karşımıza çıkabileceği durumlar da düşünülerek bir indirim / hatta gerektiğinde cezanın tamamen kaldırılabileceğine ilişkin bir takdir hakkı da öngörülmüştür. Bu cümle, toplum nezdinde oluşması muhtemel infiallerin ve psikolojik düşüşlerin önüne geçilmek amacıyla metne eklenmiştir.
Suç üstlenme suçu uzlaştırma kapsamında olan suçlardan değildir. Suç üstlenme suçu nedeniyle yapılan yargılamalar Asliye Ceza Mahkemesi tarafından yapılır.

Comments